Πηγή φωτογραφίας: https://www.whychristmas.com/customs/cards.shtml

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η αγαπημένη περίοδος! Όλες οι αισθήσεις μας απολαμβάνουν χρώματα, εικόνες και μυρωδιές. Οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γειτονιές «βάζουν τα γιορτινά τους» σε μια προσπάθεια να μας παρασύρουν, να μας φτιάξουν τη διάθεση. Στη χώρα μας σχεδόν κάθε περιοχή έχει δικά της έθιμα. Υπάρχουν, όμως και κάποια έθιμα άλλων λαών, που με τα χρόνια καλωσορίσαμε στον τόπο μας και πλέον έγιναν αγαπημένη μας συνήθεια. Στολίδια, γλυκά, κάρτες… Από πού ήρθαν και τι συμβολίζουν;

Πηγή φωτογραφίας: https://www.homedepot.com/b/Holiday-Decorations-Christmas-Decorations-Christmas-Trees/N-5yc1vZc3rz

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το αγαπημένο έθιμο, κυρίως για άτομα μικρότερης ηλικίας, είναι ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη χώρα μας- αν κι έχει επικρατήσει ο στολισμός του δέντρου- στο παρελθόν πολλές οικογένειες στόλιζαν καράβι.

Το έλατο το στόλιζαν πολλοί λαοί για χιλιάδες χρόνια, (πρόκειται για παγανιστική, αλλά και χριστιανική παράδοση). Αν ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο, μαθαίνουμε ότι οι Ρωμαίοι στη γιορτή «Saturnalia» – γιορτή προς τιμήν του Κρόνου- στόλιζαν τους ναούς με έλατα.

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς άρχισαν Χριστιανοί να στολίζουν έλατα. Είναι, όμως, γνωστό ότι  χρησιμοποιούσαν το αειθαλές έλατο ως σύμβολο αιώνιας ζωής του Θεού. Στην Ευρώπη δύο πόλεις διεκδικούν την πρωτιά του στολίσματος δέντρου. Και στις δύο πόλεις τα δέντρα τοποθετήθηκαν από την Αδελφότητα των Blackheads. Στο Ταλίν της Εσθονίας υποστηρίζουν ότι τοποθετήθηκε το 1441 και στη Ρίγα της Λετονίας το 1510. Μάλιστα στην πλατεία της Ρίγας υπάρχει πινακίδα που γράφει σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: «Το πρώτο δέντρο της Πρωτοχρονιάς στη Ρίγα το 1510».

Ανεξάρτητα από το πού στολίστηκε για πρώτη φορά, ένα μεγάλο στολισμένο δέντρο στην πλατεία είναι πάντα εντυπωσιακό!

 

Πηγή φωτογραφίας: http://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthnews/9740540/Why-is-holly-prickly.html

Γκι:  Οι Δρυίδες, (ιερατική τάξη της αρχαίας κέλτικης παράδοσης: Druids),  πίστευαν ότι τα γκι έπεσαν από τον ουρανό στη γη και σε εκείνα τα σημεία φύτρωσαν δέντρα, που έβγαιναν προς τα πάνω σαν πηγές. Το γκι-για τον λόγο αυτό- συμβολίζει την ένωση του ουρανού με τη γη, τη συμφιλίωση του Θεού με τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό η παράδοση λέει ότι αν σταθείς κάτω από γκι δίπλα σε κάποιον, πρέπει να ανταλλάξετε ένα φιλί. Το φιλί συμβολίζει τη συμφιλίωση, την αποδοχή.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bluewater.co.uk/shopping/product/231ab4891250/gourmet-candy-single-cane-85g

Μπαστούνια καραμέλας: Τα στολίζουμε στα δέντρα, δίνουμε το σχήμα τους σε στολίδια με γκι. Πώς τα συνδυάσαμε, όμως, με τα Χριστούγεννα; Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα μπαστούνια καραμέλας δημιουργηθήκαν από έναν ζαχαροπλάστη, ο οποίος ήθελε να φτιάξει κάτι συμβολικό. Το σχήμα τους στην ουσία είναι το αναποδογυρισμένο «J», το αρχικό γράμμα του ονόματος του Ιησού, Jesus. To λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και το κόκκινο το αίμα. Ακόμα και η γεύση μέντας της καραμέλας προτιμήθηκε, γιατί στη Βίβλο αναφέρεται η μέντα της Μέσης Ανατολής.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.whychristmas.com/customs/cards.shtml

Κάρτες Χριστουγέννων: Το έθιμο της αποστολής κάρτας ξεκίνησε στη βικτοριανή Αγγλία. Νωρίτερα κάποιοι έγραφαν γράμματα, αλλά αυτό ήταν χρονοβόρο, ειδικά για όσους είχαν πολλούς φίλους. Το 1843 ο επιχειρηματίας Sir Henry Cole ζήτησε από τον καλλιτέχνη John Calcott Horsley να τυπώσει κάποιες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Οι 1000 κάρτες που τυπώθηκαν, αρχικά ήταν ασπρόμαυρες και χρωματίστηκαν από ζωγράφο. Οι κάρτες απεικόνιζαν μία οικογένεια να σηκώνει το ποτήρι για να κάνει πρόποση και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν αρνητικά σχόλια, λέγοντας ότι η εικόνα αυτή προωθούσε τη μέθη. To 1851 o Richard Pease ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο ανατέθηκε να τυπώσει μαζικά κάρτες στις Η.Π.Α. Στο Λονδίνο η πρώτη μαζική παραγωγή έγινε το 1862 από τους Charles Goodall & Sons. Οι πρώτες κάρτες έγραφαν “A Merry Christmas”, (Καλά Χριστούγεννα). Αργότερα εκτυπώθηκαν κάρτες με σχέδια: χιονάνθρωπους,  ταράνδους κτλ. Έτσι ξεκίνησε η εκτύπωση των καρτών σε μεγάλη ποσότητα, η οποία σταδιακά εξελίχθηκε…

Πηγή πληροφοριών: https://www.factmonster.com/christmas-traditions

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.