ΑΡΝΑΚΙ ΡΙΦΙΦΙ


ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο μπούτι από αρνάκι κομμένο σε 4 κομμάτια
5 πατάτες
3 ξερά κρεμμύδια μέτρια
3 πιπεριές διάφορα χρώματα
2 ντομάτες
250 γραμ. κεφαλοτύρι
4 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
3 κουτ. της σούπας μουστάρδα
3 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Ρίγανη (φρέσκια ή και ξερή)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
(λαδόκολλα και σπάγκος)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Φίλα με» τραγουδάνε με επιτυχία οι «Ριφιφί» και μας ανεβάζουν τη διάθεση. «Φάτε με» θα τραγουδάει το αρνάκι μας, μόλις ψηθεί κι απογειώσει όλες μας τις αισθήσεις. Βέβαια το Ριφιφί του τίτλου της συνταγής παραπέμπει και σε διάρρηξη(διατρύπηση τοίχου με σκοπό την κλοπή) και μπορεί να υποτεθεί ότι υπάρχει μία στην εκτέλεση της συνταγής, όταν θα διατρυπήσουμε τον τοίχο του (λαδόκολλα) για να πάρει χρώμα και για να σερβιριστεί θα δείτε πως…

Μία μέρα πριν αποφασίσουμε ότι θα το μαγειρέψουμε, θα πρέπει να έχουμε το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά για να το μαρινάρουμε. Βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού σε μια λεκάνη και τα αλατοπιπερώνουμε. Αναμιγνύοντας τη μουστάρδα, με το κρασί, τον χυμό από τα λεμόνια, το βαλσάμικο και το ελαιόλαδο τα μασαζάρουμε στοργικά. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τις πολύχρωμες πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, πατάμε και τις σκελίδες σκόρδου (δεν είναι σταφύλια οπότε δεν τα πατάμε με τα πόδια φυσικά … με ένα μαχαίρι τα στουμπίζουμε) και τα ρίχνουμε όλα εδώ κι εκεί στη λεκάνη με το κρέας. Ρίχνουμε και τη ρίγανη, σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο, όπου θα παραμείνει όλη νύχτα για να μπερδευτούν «γλυκά» όλα τα υλικά και να αρωματίσουν όμορφα το κρέας μας.

Την άλλη μέρα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Το ίδιο κάνουμε και με τις ντομάτες, να μην παραπονιούνται για άνιση μεταχείριση. Κόβουμε οκτώ μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε ανά δύο μαζί το ένα πάνω στο άλλο. Τις λαδόκολλες μπορούμε να τις έχουμε βρέξει καλά πριν. Σε κάθε δυάδα στρώνουμε σαν βάση ροδέλες πατάτες στις οποίες ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πάνω τους ξαπλώνουμε τα κομμάτια του αρνιού (ένα σε κάθε δυάδα λαδόκολλας) με τους συνοδούς τους (τα υλικά της μαρινάδας). Πάνω απλώνουμε σε χοντροκομμένους κύβους τη γραβιέρα κι όλα τα σκεπάζουμε με τις ροδέλες ντομάτας, οι οποίες θα κατεβάσουν και υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο κρεατάκι μας. Πιάνουμε τις γωνιές από τις λαδόκολλες, τις φέρνουμε να ενωθούν στο κέντρο και προσεκτικά δένουμε με το σπάγκο (πουγκί στάιλ). Τοποθετούμε τα πακετάκια μας σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για δύο ώρες στους 180ο. Θα δούμε ότι και οι λαδόκολλες θα έχουν πάρει ένα καφετί χρώμα, οπότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι ανοίγουμε τα πακετάκια κι ανατοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για περίπου ένα τέταρτο της ώρας ώστε να ροδοψηθούν. Μπορούμε να τα σερβίρουμε όπως είναι, τοποθετώντας δηλαδή τα πουγκάκια όπως είναι ένα σε κάθε πιάτο.
Μπορεί το αρνάκι να αντικατασταθεί και με χοιρινό αλλά και με κοτόπουλο … μπουτάκια πάντα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νίκη Μερκούρη
Κείμενο: Μάνος Πατεράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.