Φωτογραφία: ediva.gr

Μαρμελαδομακάρονα:
ΥΛΙΚΑ
600 γραμ μπισκότα κανέλας
250 γραμ βούτυρο
200 γραμ μαρμελάδα πορτοκάλι
200 γραμ καρύδια ψίχα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι μαχλέπι σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοτρίβουμε τα μπισκότα κανέλας στο μιξεράκι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Εκεί θα ρίξουμε και όλα
τα μπαχάρια σε σκόνες (γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαχλέπι) κι ανακατεύουμε καλά.
Παρεμπιπτόντως, το μαχλέπι μαζί με τη μαστίχα και το κακουλέ, αποτελούν την Αγία Τριάδα
(ευλόγησον) των μπαχαρικών και στην ευρύτερη Ανατολή το χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως.
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε το βούτυρο και τα 180 περίπου
από τα 200 γραμ μαρμελάδας. Μόλις η θερμοκρασία ανέβει, θα αρχίζει να λιώνει ο ένας για τον άλλο.
Επειδή τα περνάνε καλά οι δυο τους, τους κερνάμε ένα σφηνάκι κονιάκ. Ανακατεύουμε για λίγο και
αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στο μπολ με τα μπισκοτομπάχαρα και ανακατεύουμε με κουτάλι ή και
με τα χέρια με τη χρήση βεβαίως-βεβαίως καλυμμάτων αυτών … στα γάντια αναφέρομαι.
Από την ένωση υγρού και μπισκοτομπάχαρων προκύπτει ζύμη την οποία θα αφήσουμε να ξεκουραστεί
κανένα 20λεπτο … μην κάθεστε και με το ρολόι στο χέρι. Πλάθουμε με τη ζύμη σε όποιο σχήμα και
μέγεθος θέλουμε τα υποψήφια μαρμελαδομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε
στρώσει λαδόκολλα. Εκεί θα παραμείνουν για τουλάχιστον 2-3 ώρες ώστε να σφίξουν.
Σε Μπεν-Μαρί (ο Μπεν και η Μαρί το πιο ταιριαστό ζευγάρι) ζεσταίνουμε τη λίγη μαρμελάδα (20 – 30
γραμ) πορτοκάλι που κρατήσαμε. Με αυτή θα περάσουμε με πινέλο την πάνω επιφάνεια από τα γλυκά
μας, ώστε να «κολλήσουν» τα καρύδια που πριν έχουμε τρίψει … ψιλο – χοντρο τρίψει για καλύτερο
αποτέλεσμα. Ορισμένα κατά τη διαδικασία της ρίψης θα είναι άτακτα και δεν θα κάτσουν πάνω στα
γλυκά, αλλά έτσι είναι αυτά … παράπλευρες απώλειες κι εδώ.
Έτοιμα και μυρωδάτα τα μαρμελαδομακάρονα και κυρίως χωρίς ψήσιμο στον φούρνο.
Καλές γιορτές με αρώματα και γεύσεις Χριστουγέννων!

Συνταγή: Νίκη Μερκούρη
Κείμενο: Μάνος Πατεράκης

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.