picasso_01Τον αποκαλούν «Μικρό Πικάσο» και βλέποντας τα έργα του μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει τον λόγο. Ο 10χρονος μετανάστης από το Αφγανιστάν Farhad Nouri προσέλκυσε σχεδόν αμέσως την προσοχή των προσφύγων στο σερβικό στρατόπεδο στο προάστιο Borca του Βελιγραδίου λόγω του ταλέντου του. Άφησε το Αφγανιστάν πριν δύο χρόνια και ζει στη Σερβία εδώ και οκτώ μήνες, όπου και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Οι γονείς του ελπίζουν να φτάσουν στην Ελβετία, παρά το ότι από πέρσι βαλκανικά κράτη κλείνουν τα σύνορά τους για να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών.
Το μικρό αγόρι έγινε γνωστό ως «Μικρός Πικάσο», για δύο λόγους: του αρέσουν τα έργα του Ισπανού ζωγράφου και ζωγραφίζει πορτρέτα σχεδόν σαν διάσημος καλλιτέχνης. Πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλής στο Βελιγράδι για τα πορτρέτα γνωστών προσώπων που φτιάχνει, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση, όπου συγκέντρωσε χρήματα για ένα αγόρι ηλικίας έξι ετών, που αναρρώνει από καρκίνο.
Το αγόρι προκάλεσε σύντομα όμως και παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανάγκασε και τους πολιτικούς να ασχοληθούν μαζί του. Την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε το Προεδρικό Γραφείο στο Βελιγράδι με τους γονείς του και τα δύο αδέλφια του.

“Ξέρω για πόσο καιρό έχετε ταξιδέψει και ότι θέλετε να πάτε στην Ελβετία”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς. “Αν όμως αποφασίσετε να μείνετε, θα σας δώσουμε την υπηκοότητα τώρα”.
picasso_02

Το 10χρονο αγόρι -που στο ταξίδι του για μια καλύτερη ζωή μετά την Τουρκία, πέρασε και από την Ελλάδα- φαίνεται να ονειρεύεται ένα διαφορετικό μέλλον. Κοιτώντας τις ζωγραφιές του, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει…

picasso_03(Πηγή φωτογραφίας  time.com)

Πηγή ρεπορτάζ και δύο πρώτων φωτογραφιών: http://www.dw.com/en/afghan-little-picasso-offered-serbian-citizenship/a-40126804

ΠΗΓΗsinapantima.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.