Η επιλογή νυφικού ίσως δυσκολεύει κάποιες νύφες, καθώς οι επιλογές είναι πολλές. Κάποιες, όμως, δεν δυσκολεύονται και τόσο, καθώς η παράδοση έχει δώσει τη λύση. Παραδοσιακά νυφικά, που είναι πολύ εντυπωσιακά και σίγουρα κάνουν τη νύφη να ξεχωρίζει. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, σε διάφορα μέρη του κόσμου για να δούμε μερικά από αυτά.


Ελλάδα: Στην Ελλάδα οι παραδοσιακές ενδυμασίες γάμου ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. Είναι τόσες πολλές που σίγουρα θέλουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Ενδεικτικά θα σας δείξω δύο: μία από Εύβοια και μία από Πελοπόννησο.nyfika_06


 

Γερμανία: nyfika_05 Το χαρακτηριστικό των γερμανικών νυφικών είναι το στενό, κολακευτικό μπούστο. Ως προς τα έθιμα: Ένα συχνό παιχνίδι μετά τον γάμο είναι το κόψιμο από το ζευγάρι ενός κορμού δέντρου. Αυτή θεωρείται η πρώτη κοινή τους πρόκληση: από τη μία πλευρά με το πριόνι ο γαμπρός και από την άλλη η νύφη κόβουν το ξύλο.


Ρουμανία: nyfika_09 Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά στυλ ανάλογα με την περιοχή. Αυτό που παρατήρησα βλέποντας διάφορα παραδοσιακά νυφικά ήταν ότι στο πάνω μέρος έχουν κεντήματα με λουλούδια.


Νορβηγία:  nyfika_11Πέρα από τους γάμους, συχνά φορούν παραδοσιακές στολές και στις βαπτίσεις και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις.


Σκωτία:  nyfika_08Το χαρακτηριστικό, φυσικά, είναι οι υπέροχες ανδρικές φούστες. Ενώ δεν είναι υποχρεωτικό, κάποιες νύφες επιλέγουν να έχουν πάνω τους μία κοινή λεπτομέρεια με το ύφασμα της ανδρικής φούστας: το μπούστο ή και ολόκληρο το φόρεμα.  Η παράδοση θέλει τον γαμπρό, μετά τον γάμο, να τυλίγει τη νύφη με ένα σάλι, ίδιου υφάσματος με τη φούστα του, γεγονός που συμβολίζει την ένωσή με την οικογένειά του.


Ιαπωνία: nyfika_12Μία πολύ ιδιαίτερη ενδυμασία για τον γαμπρό και τη νύφη. Η νύφη πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, αλλάζει το λευκό νυφικό φόρεμα και φοράει κι ένα κόκκινο.


Σειρά έχει η παραδοσιακή ενδυμασία γάμου ζευγαριού από τον Καύκασο: nyfika_18Ο γαμπρός συνήθως φορά την παραδοσιακή κάπα και έχει ένα ξίφος περασμένο στη μέση του. Η νύφη φορά λευκό νυφικό και κάποιες συγκεκριμένες μικρές λεπτομέρειες σχεδίων.


Κίνα: nyfika_17 Καθώς το λευκό χρώμα εδώ συμβολίζει τη θλίψη και φοριέται σε κηδείες, οι νύφες κινούνται σε κόκκινες αποχρώσεις.

Σρι Λάνκα: nyfika_07 Απλοϊκά θα λέγαμε ότι είναι η χαρά του στολισμού, όχι μόνο η νύφη, αλλά και ο γαμπρός.

Ινδία:  nyfika_13 Αν και είδα πολύχρωμα νυφικά Ινδών, τα παραδοσιακά νυφικά τους είναι κόκκινα ή ροζ και οι νύφες έχουν διάφορα σχέδια ζωγραφισμένα στα χέρια.  Και φυσικά αξίζει να αναφέρουμε ότι στις βόρειες περιοχές, οι παντρεμένες γυναίκες έχουν μία κόκκινη τελεία ζωγραφισμένη στο μέτωπό τους.

Πακιστάν: nyfika_10 Δύο κοινά με τις Ινδές νύφες. Τατουάζ χέννας στα χέρια και κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα.

Γκάνα: nyfika_15Χρώμα, χρώμα, χρώμα. Αν κάνει κάτι μοναδικό τον γάμο ενός ζευγαριού από εκείνα τα μέρη είναι σίγουρα τα πολύχρωμα υφάσματα που επιλέγει το ζευγάρι να φορέσει.

Αιθιοπία: nyfika_16Πολλά κοινά με τους γάμους σε Ελλάδα και Ρωσία, καθώς στην Αιθιοπία οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αν και στα περισσότερα είδα να κυριαρχεί το λευκό χρώμα, εντούτοις υπάρχουν… πινελιές κι άλλων χρωμάτων: κεντήματα και σχέδια, κυρίως κοντά στο μπούστο και σε νοητή γραμμή προς τα κάτω.

Νιγηρία: nyfika_01Η νύφη επιλέγει φωτεινά χρώματα. Ο γαμπρός δεν ακολουθεί πάντα χρωματικά.

Ινδονησία: nifyka_04 Κι εδώ υπάρχει μία αρμονία στα χρώματα μεταξύ γαμπρού και νύφης. Η χώρα αυτή φιλοξενεί 300 διαφορετικά έθνη και έξι διαφορετικές θρησκείες, γεγονός που κάνει ενδιαφέρουσα τη μελέτη της παράδοσης και των εθίμων.  Μπαλί, (νησί Ινδονησίας): Είναι γνωστοί οι γάμοι για την πολυτέλειά τους.  Συχνά το ζευγάρι φοράει στέμματα από χρυσό.

Μαλαισία: nyfika_02 Μουσουλμανικά τα έθιμα εδώ. Οι νύφες επιλέγουν, πέρα από λευκό και μοβ νυφικό.

Χαβάη: nyfika_14Η παράδοση θέλει τη νύφη να φορά στεφανάκι με λουλούδια στα μαλλιά και τον γαμπρό να είναι ντυμένος στα λευκά.

Νότια Κορέα: nyfika_03Με το έθιμο που θέλει τον γαμπρό να μεταφέρει τη νύφη στην πλάτη του γύρω από το τραπέζι, για να δείξει ότι η νύφη μπορεί πλέον να βασίζεται πάνω του, σίγουρα ο γάμος έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Οι γάμοι με παραδοσιακές ενδυμασίες είναι πολύ συχνοί. Ο γαμπρός δεν φοράει πάντα ίδια χρώματα με τη νύφη.

ΠΗΓΗsinapantima.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.