ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ

(για έξι κρέπες)

1/2 λίτρο φρέσκο γάλα

170 γραμ αλεύρι (περίπου)

50 γραμ βούτυρο

2  αυγά

1 κουτ του γλυκού ζάχαρη

1 κοφτό κουτ του γλυκού αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

400 γραμ λάχανο

1/2 πιπεριά κόκκινη

1/2 πιπεριά πορτοκαλί

1/2 πιπεριά κίτρινη

2 φρέσκα κρεμμύδια

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κούπα τριμμένο τυρί καπνιστό Regato κατά προτίμηση

4 φέτες ζαμπόν

250 γραμ γιαούρτι στραγγιστό

3 κουτ της σούπας μαγιονέζα

2 κουτ της σούπας κέτσαπ

2 κουτ της σούπας βαλσάμικο

1 κουτ της σούπας άνηθο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Λίγους κύβους πολύχρωμες πιπεριές

Φύλλα ρόκας

Μαγιονέζα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(για τις κρέπες)

Χτυπάμε αλύπητα τα αυγά με το γάλα κι αρχίζουμε να κοσκινίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας (εδώ θα χρειαστούμε βοήθεια … όχι κάποιος να την προσέχει, αλλά κάποιος να κοσκινίζει). Ρίχνουμε και τη ζάχαρη με το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό λείο και ρευστό. Αυτόν θα τον αφήσουμε να αναπαυτεί (rest in peace) κανένα δεκάλεπτο περίπου. Τον ξυπνάμε και του ρίχνουμε το βουτυράκι λιωμένο ανακατεύοντας με τις γνωστές ρυθμικές κινήσεις μπαλέτου να ενσωματωθεί κι αυτό.

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι (καλό είναι να επιλέξουμε ένα μέτριου μεγέθους τηγάνι … 24άρι ή και 26άρι θα είναι καλό) λίγο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα της σούπας ποσότητα από το μίγμα μας. Μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά γυρίζουμε προσεκτικά και την άλλη να ψηθεί κι αυτή ομοιόμορφα. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο και στη συνέχεια συνεχίζουμε φτιάχνοντας κι άλλες μέχρι να μας τελειώσει το μίγμα. Όλες μαζί, τη μία πάνω στην άλλη, τις κρατάμε σκεπασμένες με ένα άλλο πιάτο για να παραμείνουν ζεστές και μαλακές.

(για τη γέμιση)

Κόβουμε σε κύβους όλες τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε το λάχανο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το ζαμπόν (το τυρί δεν το ψιλοκόβουμε φυσικά, αλλά το τρίβουμε αν ξεχαστούμε και δεν πούμε στον υπάλληλο του supermarket να το τρίψει για εμάς). Αυτά μαζί και με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα αναμιγνύουμε. Κρατάμε λίγους κύβους πολύχρωμες πιπεριές για τη διακόσμηση.

(στήσιμο της σαλάτας)

Σε ένα μεγάλο πιάτο για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ή και σε ένα μπολ σαλάτας τοποθετούμε την πρώτη κρέπα και πάνω της απλώνουμε γέμιση, πάνω τους άλλη κρέπα και πάλι γέμιση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν όλες οι κρέπες και η γέμιση. Πατάμε λίγο απαλά και καλύπτουμε με μαγιονέζα όλη την επιφάνεια της ιδιόμορφης αυτής «τούρτας». Πάνω της θα ρίξουμε τους κύβους από τις πολύχρωμες πιπεριές που κρατήσαμε κι εδώ κι εκεί δροσερά φύλλα ρόκας.

Σερβίρουμε σε κομμάτια. Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νίκη Μερκούρη
Κείμενο: Μάνος Πατεράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.