ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
  • 3 Μήλα (ξεφλουδισμένα κομμένα σε κύβους)
  • 150 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 150 γρ. Αλεύρι (καλαμποκάλευρο)
  • 300 γρ. Ζάχαρη (καστανή)
  • 150 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)
  • 3 Αυγά
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού Ζάχαρη (λευκή)
  • 3 (κοφτές) κουταλιές της σούπας Βούτυρο (Lurpak)
  • 3 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
  • 1 Βανίλια
  • 1 σφηνάκι
  • Κονιάκ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • 1 κουτί Morfat (παγωμένη)
  • 1 κουτί Γάλα ζαχαρούχο (καραμελωμένο) ή 1 φλιτζάνι τσαγιού Καραμέλα σιρόπι (τυποποιημένο-έτοιμο)
ΣΚΕΥΗ (που θα χρησιμοποιήσουμε):
  • 1 βαθύ αντικολλητικό τηγάνι
  • 1 αντικολλητικό (ή άλλο) ταψί (ανάλογο της ποσότητας του μίγματος για τη μηλόπιτα, ώστε αυτή μόλις ψηθεί να είναι τουλάχιστον 2 εκατοστά σε ύψος, για να μην είναι πολύ λεπτή και να μας βγει αφρατούλα)
  • 1 ή 2 μπολ για τη «συνεύρεση» των υλικών, ως επί των πλείστων βαθιά (για να «αισθάνονται» άνετα εκεί μέσα)
  • 1 τσέρκι στρογγυλό ή τετράγωνο (ανάλογα με τις ορέξεις)
  • 1 πλαστικό διάφανο δίσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη μηλόπιτα κέικ: Πρώτα θα πρέπει να καραμελώσουμε τα μήλα που έχουμε ξεφλουδίσει κι έχουμε κόψει σε κύβους ή έστω θα το έχουμε προσπαθήσει. Στο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και τα κομμένα μήλα κι ανακατεύοντας σταδιακά περιμένουμε υπομονετικά μέχρι το βούτυρο να κάνει τη δουλειά του και να τα μαλακώσει τόσο όσο να τα κάνει να υποδεχτούν αδιαμαρτύρητα το κονιάκ με το οποίο θα τα σβήσουμε. Το κονιάκ θα εξατμιστεί αλλά θα έχει προλάβει να τους χαρίσει υπέροχο άρωμα ώστε σειρά να πάρει η καστανή ζάχαρη για να τα καραμελώσει, αλλά σε μέτρια φωτιά πια.

Χτυπάμε τα αυγουλάκια με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και μια βανίλια, μέχρι να έχουμε ένα λευκό και πολύ αφράτο μίγμα. Όλα τα στερεά υλικά τα τοποθετούμε σε μπολ κι ανακατεύουμε. Περνάμε το μίγμα των στερεών από κόσκινο ρίχνοντάς το σιγά -σιγά στο άλλο μπολ που έχουμε το αφράτο μίγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας και με τη βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε απαλά με κινήσεις μπαλέτου, από κάτω προς τα πάνω, ώστε το νέο μίγμα να είναι κι αυτό αφράτο, αλλά να ομογενοποιηθεί καλά. Προσθέτουμε και τα καραμελωμένα μήλα κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα, ώστε κάθε μηλαράκι να είναι μόνο του. Στο ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, (αν μας κάνει κολπάκια και δεν στρώνει τη βρέχουμε και παίρνει τα μέτρα του σκεύους εύκολα), ρίχνουμε το μίγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Το αφήνουμε εκεί να ψηθεί στους 180 ° C  για 30 λεπτά περίπου.

Για την κρέμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Στήσιμο της τούρτας). Τοποθετούμε το τσέρκι στον πλαστικό δίσκο και στρώνουμε μέσα τη μηλόπιτα, αλλά τη «χαλάμε», θρυμματίζοντάς την με τα χέρια. Αφού καλύψουμε όλη την επιφάνεια κι έχουμε και το επιθυμητό πάχος, (ιδανικά τα 2/3 του ύψους που έχει το τσέρκι, για να έχουμε τελικά κι όμορφο οπτικά αλλά και γευστικά αποτέλεσμα), πατάμε απαλά με τα χέρια. Από πάνω θα αφήσουμε να ξαπλώσει νωχελικά η κρέμα μας και να γεμίσει το τσέρκι μέχρι πάνω. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες, ώστε να σφίξει καλά και να μπορούμε να ξεφορμάρουμε από το τσέρκι που έπεσε στενός κορσές στα υλικά μας, αλλά απαραίτητος για να τα κρατήσει και να τους δώσει σχήμα. Πάνω στην κρέμα μπορούμε να στάξουμε άτακτα δάκρυα (σταγόνες) καραμέλας. Επιπλέον για τον στολισμό της τούρτας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες των μήλων. Αφού τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά (πιο εύκολα θα πλυθούν πριν «αποχωριστούν» τα μήλα) και τις ρίχνουμε να τσουρουφλιστούν λίγο σε νερό που βράζει, για να μαλακώσουν. Κατόπιν τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε μακρόστενα στικάκια αρκετά ψιλοκομμένα και τα οποία θα ρίξουμε πάνω από την κρέμα. Σε συνδυασμό με τα δάκρυα καραμέλας θα έχουμε και χρώμα στο έντονα λευκό φόντο. Κάτι σαν πίνακας ζωγραφικής για… φάγωμα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Συνταγή: Νίκη Μερκούρη
Κείμενο: Μάνος Πατεράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.