ψαροχώρι

Κρυμμένο στο αρχιπέλαγος Zhoushan της Κίνας, βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο ψαροχώρι. Το χωριό βρίσκεται στο νησί Gouqi, το οποίο ανήκει σε ένα σύνολο 400 περίπου νησιών, γνωστών ως νησιά Shengsi.

Το χωριό Houtou Wan -μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 – φιλοξενούσε περισσότερους από 2.000 κατοίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς ο τομέας της αλιείας-που ήταν η βασική απασχόλησή τους- άρχισε να περνά κρίση κι αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής σε κοντινές πόλεις.
Σήμερα οι κάτοικοί του είναι ελάχιστοι.

Jane Qing

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι με τα χρόνια διάφορα είδη φυτών άρχισαν να «αγκαλιάζουν» τα σπίτια και να μετατρέπουν το χωριό σε πράσινο τοπίο.

Χρειάστηκαν 50 χρόνια για το αποτέλεσμα αυτό, που δεν θυμίζει σε τίποτα κάποιο άλλο μέρος της Κίνας. Κάθε μέρα εκατοντάδες τουρίστες το επισκέπτονται, περπατώντας στα στενά μονοπάτια γύρω από τα σπίτια και τραβώντας φωτογραφίες, που αποδεικνύουν ότι η φύση έχει τον δικό της τρόπο να δηλώνει την όμορφη παρουσία της.

Jane Qing

Κι όπως λένε πολλοί επισκέπτες, η φύση δεν θα αργήσει να καλύψει όλα τα ανθρώπινα ίχνη.

Jane Qing
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.