ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. φύλλα κρούστας
200 γραμ. βούτυρο κι ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες

ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλό καρύδια
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μπισκότο τριμμένο digestive
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

ΣΙΡΟΠΙ
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό ανθόμελο
2 ποτήρια νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα
1 ξύλο κανέλας
γαρυφαλλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ταψί 30εκ. στρώνουμε τα μισά φύλλα αφού τα λαδοβουτυρώνουμε.
Ανακατευούμε όλα τα υλικά της γέμισης κι απλώνουμε πάνω στο φύλλο χωρίς να στριμώχνουμε πολύ τα υλικά, μετά επαναλαμβάνουμε φύλλο λάδωμα και πάλι γέμιση μέχρι να τελειώσει. Τελος διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, αφού τα λαδοβουτυρώσουμε. Καλύπτουμε με τρία τελευταία φύλλα καλά βουτυρολαδωμένα. Χαράζουμε και βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρυφαλλάκι.
Ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει το λάδι με το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τον μπακλαβά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μία ώρα και 10 λεπτά περίπου αέρα.Το σιρόπι το ετοιμάζουμε από πριν να κρυώσει κι όταν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, περιμένουμε πέντε λεπτά και ρίχνουμε με την κουτάλα σιγά- σιγά παντού το δροσερό σιρόπακι. Μετά,  θα είναι θαύμα το μετά…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.