Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών έστησαν από την αρχή ένα σκηνικό πόλης ή χωριού για τις ανάγκες κάποιων γυρισμάτων. Τα σκηνικά αυτά είτε βρίσκονται σε μεγάλα πλατό, είτε στήνονται σε εξωτερικούς χώρους και καταστρέφονται μετά τη λήψη των απαραίτητων πλάνων. Υπάρχουν, όμως, δύο χωριά που χτίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε πλάνα, δεν καταστράφηκαν και πλέον υποδέχονται επισκέπτες.

Το χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα:  Το 1979 οι παραγωγοί της εταιρίας Disney θέλησαν να δημιουργήσουν ένα χωριό για μια ταινία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τόσα χρόνια πριν ότι το χωριό του Ποπάυ θα γινόταν αργότερα ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μάλτας. 165 άτομα εργάστηκαν για να φτιαχτούν τουλάχιστον 20 σπίτια, χρησιμοποιώντας ξύλα από την Ολλανδία και τον Καναδά, οκτώ τόνους καρφιά και δύο χιλιάδες γαλόνια χρώματος. Οι εργάτες επίσης άνοιξαν έναν δρόμο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στο χωριό κι έφτιαξαν μια κατασκευή για να προστατεύεται το σκηνικό από τα νερά της θάλασσας σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα οποία ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου 1980. Το μιούζικαλ βασίστηκε στην ιστορία που έγραψε ο Jules Fieffer. Η σκηνοθεσία ήταν του Robert Altman, η παραγωγή του Robert Evans και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Robin Williams.

Πλέον ο χώρος είναι επισκέψιμος όλο τον χρόνο και η είσοδος κοστίζει 16 ευρώ. Πολλές είναι οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες, πέρα από το να περπατήσουν στα δρομάκια, όπου γυρίστηκε η ταινία. Ο χώρος διατίθεται και για δεξιώσεις γάμων και παιδικά πάρτι.

Πηγή φωτογραφιών: popeyemalta.com

To χωριό των Βίκινγκς στο Höfn της Ισλανδίας: Όσοι βρεθούν στους πρόποδες του όρους Vestrahorn στη νοτιοανατολική Ισλανδία, έχουν την τύχη να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι, ένα χωριό μεταξύ του ωκεανού και των χιονισμένων βουνοκορφών.  Χτίστηκε το 2010 για να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό μιας ταινίας, που δεν γυρίστηκε ποτέ τελικά. Η γη που φιλοξενεί τις κατασκευές αυτές ανήκει σε έναν αγρότη. Οι επισκέπτες -πληρώνοντας ένα μικρό ποσό- μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα σπίτια αυτά εσωτερικά κι εξωτερικά είναι πιστά αντίγραφα σπιτιών των Βίκινγκς.

Πηγή φωτογραφιών: www.urbex.nl και http://www.northlandscapes.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.