Επί πολλά χρόνια υπήρξαν χώροι λατρείας, που φιλοξενούσαν χιλιάδες πιστούς. Στο εσωτερικό τους, όμως, πλέον δεν ακούγονται προσευχές και ψαλμωδίες, αλλά μοντέρνα τραγούδια, δεν τελούνται ιερά μυστήρια, αλλά γίνονται πάρτι, δεν προσφέρεται η Θεία Κοινωνία, αλλά καλομαγειρεμένα φαγητά και ποτά με ιδιαίτερη γεύση.

The Church στο Δουβλίνο: Η ονομασία του και μόνο δηλώνει ότι ήταν στο παρελθόν εκκλησία, (St. Mary’s Church). Κτίστηκε τον 18ο αιώνα και μέχρι το 1964 λειτουργούσε κανονικά. Από τότε για πολλά χρόνια το κτίριο έμεινε­ εγκαταλελειμμένο μέχρι το 1997, που το αγόρασε ο John Keating. Ύστερα από επτά χρόνια επισκευών κι εργασιών ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει ένα εστιατόριο- μπαρ. Το 2007 άλλαξε ιδιοκτήτες και πλέον είναι ανοιχτό από νωρίς ως καφετέρια, αλλά και ως αργά ως night club. Οι θαμώνες δείχνουν να απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τόσο στον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό του χώρο. (πηγή φωτογραφιών: http://thechurch.ie)


Alma de Cuba: Βρίσκεται στο Λίβερπουλ κι επί 188 χρόνια δεχόταν στο εσωτερικό του καθολικούς πιστούς, (St Peter’s Catholic Church 1788- 1976). Μέχρι το 1978 ήταν η πιο παλιά καθολική εκκλησία της πόλης. Πλέον λειτουργεί ως μπαρ κι εστιατόριο. Εδώ γίνονται συναυλίες, πάρτι, βραδιές χορού, δεξιώσεις γάμων. ( www.alma-de-cuba.com)


Church Brew Works στο Pittsburgh των Η.Π.Α: Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή μετατράπηκε σε εστιατόριο το 1996. Παρά το ότι το μενού περιλαμβάνει και κρασί, οι σερβιτόροι προτείνουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν κάποιες από τις πολύ ιδιαίτερες μπίρες. (churchbrew.com)


Websters Bar & Bistro στη Γλασκόβη: Έχει μετατραπεί σε θέατρο, μπαρ κι εστιατόριο η εκκλησία που χτίστηκε το 1863. Το θέατρο έχει 188 θέσεις. Λένε πως το φαγητό είναι τόσο νόστιμο, ώστε όσοι το δοκιμάσουν, σίγουρα επισκέπτονται ξανά το μέρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.