Ο δορυφόρος IMAGE κατά την κατασκευή του
Ο δορυφόρος IMAGE κατά την κατασκευή του

Περίπου 12 χρόνια από τότε που θεωρήθηκε ότι χάθηκε λόγω αποτυχίας των συστημάτων, ερασιτέχνης αστρονόμος ανακαλύπτει τον δορυφόρο IMAGE της NASA. Ο αστρονόμος Scott Tilley περνάει τον ελεύθερο χρόνο του ακολουθώντας ραδιοσήματα δορυφόρων. Για αρκετό καιρό έψαχνε σε τροχιά γύρω από τη γη έναν δορυφόρο των ΗΠΑ τον Zuma,  που πιστεύεται ότι απέτυχε μετά την εκτόξευσή του. Αλλά αντί να ανακαλύψει τον Zuma, ο Tilley εντόπισε ένα σήμα από έναν δορυφόρο με το όνομα «2000-017A», που γνώριζε ότι αντιστοιχούσε στον δορυφόρο IMAGE της NASA. Ο δορυφόρος αυτός ξεκίνησε την αποστολή του το 2000 και στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι καταστράφηκε τον Δεκέμβριο του 2005 και μαζί με αυτόν και η αποστολή 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δορυφόρος IMAGE κατά την κατασκευή του
Ο δορυφόρος IMAGE κατά την κατασκευή του

Στην πραγματικότητα, όμως, συνέχιζε την πορεία του και το μόνο που χρειάστηκε ήταν κάποιον να τον ακούσει και πάλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβιώσει την αποστολή του, η οποία κάποτε παρείχε στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για τη μαγνητόσφαιρα της Γης.

Πηγή φωτογραφίας και πληροφοριών: http://www.sciencemag.org/news

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.