Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος. Ισχύει, όταν χαμογελάμε εμείς οι ίδιοι συχνά και προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά. Τι γίνεται, όμως, όταν μας χαμογελούν οι άλλοι; Υπάρχουν διαφορετικά είδη χαμόγελων και τι προκαλεί το κάθε είδος;

www.istockphoto.com

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία είδη χαμόγελων: α) το χαμόγελο της ανταμοιβής, που δείχνει ενθάρρυνση, β) το χαμόγελο του συναισθηματικού δεσίματος και γ) το κυρίαρχο χαμόγελο, που υποδηλώνει υπεροχή. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να τα ξεχωρίσει με βάση το σχήμα, το μέγεθος του χαμόγελου και το σχήμα των ματιών.

Pinterest.com

Ερευνητές θέλησαν να δουν την υποσυνείδητη αντίδραση των ανθρώπων στα τρία αυτά διαφορετικά είδη χαμόγελων. Ζήτησαν από 90 άνδρες να βγάλουν έναν σύντομο λόγο και τον μαγνητοσκόπησαν. Στη συνέχεια τους έδειξαν ένα βίντεο με την αντίδραση ενός άνδρα, όταν άκουσε τον λόγο αυτό. (Στην πραγματικότητα τα βίντεο των ανδρών που ασκούσαν κριτική στους λόγους είχαν μαγνητοσκοπηθεί πολύ πριν μαγνητοσκοπηθούν οι λόγοι). Στα βίντεο των αντιδράσεων ο άνδρας που έκρινε, κλήθηκε κάθε φορά να χαμογελάσει με έναν από τους τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Pinterest. com

Όπως δημοσιεύει η ομάδα των ερευνητών στο Scientific Reports τα επίπεδα της κορτιζόλης- της ορμόνης του στρες- αυξήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις χαμόγελων, αλλά αυξήθηκαν περίπου τρεις φορές περισσότερο στους συμμετέχοντες που είδαν τα κυρίαρχα χαμόγελα. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αντιδρά στις εκφράσεις του προσώπου που βλέπει, ακόμα κι όταν αυτό δεν μιλά. Ένα κυρίαρχο χαμόγελο υποδηλώνει μια πιθανή απειλή και το επίπεδο άγχους αυξάνεται.

Οι συμμετέχοντες με τις λιγότερες αλλαγές στους χτύπους της καρδιάς- οι οποίες αλλαγές συχνά συνδέονται, εκτός των άλλων, με την κοινωνική αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη – αντέδρασαν πιο ψύχραιμα στα κυρίαρχα χαμόγελα. Αυτό μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιδρούν λιγότερο σε κοινωνικά σήματα όπως τα χαμόγελα – αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε με ασφάλεια σε αυτό το συμπέρασμα.

Πηγή πληροφοριών: Biology Social Sciences

doi:10.1126/science.aat5443

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.