Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τις γυναίκες στην απόφαση να αρχίσουν προσπάθειες να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Πρόσφατη έρευνα θέλησε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της ηλικίας μιας εγκύου και της αναγκαστικής διακοπής της κύησης λόγω προβλημάτων.

Green People

Ομάδα ερευνητών στη Δανία παρακολούθησε 369.516 κυήσεις από την 11η-14η εβδομάδα έως τη γέννα ή τον αναγκαστικό τερματισμό της κύησης. Οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες: 35-39 ετών και 40 ετών και άνω και η πορεία της κύησής τους συγκρίθηκε με εκείνη εγκύων ηλικίας 20-34 ετών.
Ανεπιθύμητες εξελίξεις που σημειώθηκαν ήταν: χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συγγενείς δυσπλασίες, αποβολές και γέννες πριν τις 34 εβδομάδες κύησης. Έγιναν επίσης αναλύσεις σε περιπτώσεις παλινδρόμησης, για να ερευνηθεί κατά πόσο ευθύνεται η προχωρημένη ηλικία. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε διάγραμμα πρόβλεψης κινδύνου για σύνθετο αρνητικό αποτέλεσμα εγκυμοσύνης με προκαθορισμένους παράγοντες πρόβλεψης.

samaa.tv

Το συμπέρασμα της έρευνας

Το 10,82% των εγκύων ηλικίας 40 ετών και άνω είχε δυσάρεστη εξέλιξη στην εγκυμοσύνη σε σύγκριση με το 5,46% των εγκύων ηλικίας 20-34 ετών. Όταν οι έγκυες ηλικίας 40 ετών και άνω συγκρίθηκαν με γυναίκες ηλικίας 20-34 ετών, είχαν υψηλότερο κίνδυνο:

– χρωμοσωμικών ανωμαλιών (3,83% έναντι 0,56%),
– αποβολής (1,68% έναντι 0,42%)
– και γέννησης πριν τις 34 εβδομάδες κύησης (2,01% έναντι 1,21%).

Το διάγραμμα πρόβλεψης κινδύνου έδειξε ότι η προχωρημένη ηλικία της εγκύου, η χρήση της τεχνολογίας σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η παχυσαρκία αύξησαν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης έκβασης της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες με την έρευνα αυτή δεν θέλησαν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά να υπογραμμίσουν την ανάγκη συχνής και προσεκτικής παρακολούθησης της κύησής τους.

————————————-

 

Πηγή πληροφοριών: insights.ovid.com-  (Obstetrics & Gynecology)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.