Το 2011 ένας 17χρονος αριστούχος μουσικός, ο Ευάγγελος Αραμπατζής, υλοποιεί το μεγάλο του όνειρο ιδρύοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στα 10 αυτά χρόνια η ορχήστρα έχει στο ενεργητικό της πλήθος φιλανθρωπικών συναυλιών, κοινωνικο-πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει μόνιμους υποστηρικτές – χορηγούς, που και οι ίδιοι με τον τρόπο τους βοηθούν στο πανελλαδικό αυτό εγχείρημα.

Η συνομιλία μας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΣΟΝΕ Ευάγγελο Αραμπατζή δεν έγινε μόνο για να μάθουμε περισσότερα για την ορχήστρα, αλλά κυρίως επειδή- τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε- πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της Τέχνης, του Πολιτισμού και να προβάλλουμε όλες τις αξιέπαινες προσπάθειες.

Ποιος ο αρχικός στόχος δημιουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ);


Αρχικά, ήταν μια ιδέα που έγινε πραγματικότητα όταν ήμουν μόλις 17 ετών. Από το 2011 που δημιουργήθηκε η ΣΟΝΕ μέχρι και σήμερα νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα απαρτίζουν το μουσικό σύνολο (Ορχήστρας – Χορωδίας). Ο αρχικός στόχος και σκοπός ήταν και είναι να συγκεντρώνονται νέοι μουσικοί από διάφορες περιοχές της χώρας και όλοι μαζί να γίνονται ένα μέσω της μουσικής, μιας σπουδαίας γλώσσας μέσω της οποίας ταξιδεύαμε και συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε  δημιουργώντας άπειρα συναισθήματα. Η συνεργασία και η ομαδικότητα τόσων πολλών και διαφορετικών χαρακτήρων και προσωπικοτήτων είναι το κίνητρο της συνεχούς προσπάθειάς μας για το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε εμφάνισή μας.

Πόσα άτομα είναι μέλη της ΣΟΝΕ;

Ο συνολικός αριθμός αλλάζει ανάλογα με την περίοδο των εξετάσεων των παιδιών, αλλά και των πανεπιστημιακών υποχρεώσεων. Μαζί με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, χορωδίες και μουσικούς, επί σκηνής μπορεί να φτάσουμε το μέγιστο έως και τα 300 άτομα.

Στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας ο χώρος της Τέχνης δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Ήταν εφικτό να συνεχίσετε πρόβες διαδικτυακά; Πόσες ώρες προβών χρειάζονται καθημερινά, ώστε να μη χαθεί η επαφή και να γίνεται σωστή εξάσκηση;

Είναι αλήθεια δυστυχώς, πως γενικότερα ο Πολιτισμός ‘’χτυπήθηκε’’ πιο πολύ από όλους τους άλλους τομείς και πιστεύω προσωπικά πως ήταν το μεγαλύτερο θύμα αυτού του ‘’πολέμου’’. Δε συνεχίσαμε τις δράσεις μας, ούτε τις πρόβες. Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΣΟΝΕ δε συνεχίσαμε τις διαδικτυακές πρόβες, παρά μόνο ορισμένα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής (διαδικτυακά) σε όσα παιδιά το επιθυμούσαν. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρόβα μουσικής με χορωδούς ή οργανοπαίκτες διαδικτυακά. Από εκεί και πέρα ο κάθε μουσικός για τη δική του προσωπική εξέλιξη μελετάει και έχει τη σχετική καθοδήγηση από τον καθηγητή του, για τη μουσική του καθαρά εξέλιξη, ώστε να μη χαθεί η επαφή.

Ποιες οι ηλικίες των ατόμων της Συμφωνικής;

Ως ορχήστρα Νέων, από 8 έως 25. Στις συναυλίες μας προσκαλούμε και επίτιμα μέλη-μουσικούς της ΣΟΝΕ αλλά και εξωτερικούς μουσικούς, καθηγητές και συνεργάτες, ώστε να συμπράξουμε όλοι μαζί επί σκηνής.

Είναι εύκολο για ένα νέο παιδί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;

Η αλήθεια είναι πως, έτσι όπως είναι το σύστημα της παιδείας μας για τη μουσική (όσον αφορά στην περάτωση σπουδών του), είναι δύσκολο. Ενώ ένας μουσικός σπουδάζει 9 – 10 χρόνια, ίσως και παραπάνω για την κατάκτηση πιστοποιητικού περάτωσης των σπουδών του από κάποιο αναγνωρισμένο μουσικό ίδρυμα της χώρας ή και πανεπιστήμιο, εν συνεχεία δεν είναι εύκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, να ασχοληθεί επαγγελματικά εδώ στην Ελλάδα με το αντικείμενό του. Αναφέρομαι φυσικά στα τωρινά δεδομένα της Ελλάδας.

Ποια η πιο συγκινητική συναυλία σας;


Από κάθε συναυλία έχω να θυμάμαι πολύ όμορφα στιγμιότυπα. Θα αδικούσα κάποια ίσως εάν αναφερόμουν σε μια συγκεκριμένη. Από όλες τις εμφανίσεις της ΣΟΝΕ θυμάμαι υπέροχες στιγμές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη και την ψυχή μου.

Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι σας;

Θα σας φανεί περίεργο, αλλά πριν την πανδημία σκεφτόμασταν σπουδαία πράγματα προς υλοποίηση. Τώρα θα σας πω πως είναι μόνο οι πρόβες. Μου έλειψαν τα παιδιά, οι μουσικοί, η διαδικασία της πρόβας, το χόρδισμα της ορχήστρας, η πρόβα της χορωδίας των ερμηνευτών. Πλέον ανυπομονώ, όπως και όλα τα μέλη της ΣΟΝΕ, οι συνεργάτες και το ΔΣ μας, να βρεθούμε ξανά και να δημιουργήσουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.