ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμ ελαιόλαδο
1 αυγό
στη μύτη του κουταλιού κανέλα
στη μύτη του κουταλιού μαχλέπι
μισό κουταλάκι σκόνη μαστίχα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
250 γραμ γάλα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
200 γραμ χαλούμι
200 γραμ γραβιέρα
2-3 κουταλιές γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν
4 αυγά
50 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμ σταφίδες μαύρες μουλιασμένες
μισό ματσάκι δυόσμο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 αυγό
σουσάμι
μαυροσούσαμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να έχουμε μια ζύμη που κολλάει και την αφήνουμε να ξεκουρατεί για μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε τα τυριά, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη του φύλλου, η οποία είναι ελαστική, κόβουμε μπαλίτσες κι ανοίγουμε φύλλο. Τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά στο κέντρο και κλείνουμε πρώτα από τα πλαϊνά, αφήνοντας άνοιγμα και κλείνουμε κι από τα άκρα, σχηματίζοντας τετράγωνο σχήμα. Αλείφουμε με αυγό, σουσάμι και μαυροσούσαμο και ψήνουμε 25 λεπτά στους 180β Καλή σας όρεξη !!!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.