Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
800 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Για την κρέμα:
1 λίτρο και μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 βανίλιες
Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση:
1. Βράστε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τις δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αλάτι.
2. Στο μίξερ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ρίξτε το μείγμα στο ζεστό γάλα μαζί με τις βανίλιες ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν πήξει αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει.
3. Μόλις κρυώσει, προσθέστε και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε.
4. Πάρτε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, βουτυρώστε το καλά και στρώστε το πρώτο φύλλο. Βουτυρώστε το, πασπαλίστε το με ζάχαρη και κανέλα και ομοίως στρώστε άλλα πέντε φύλλα.
5. Ρίξτε την κρέμα και διπλώστε τα φύλλα στις άκρες.
6. Σκεπάστε στρώνοντας τα υπόλοιπα έξι φύλλα, τα οποία έχετε βουτυρώσει και πασπαλίσει με ζάχαρη και κανέλα ένα προς ένα.
7. Διπλώστε τα και αυτά προς τα μέσα και ψήστε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.