Αν βρεθείτε στη Νάπολη, αξίζει να επισκεφτείτε τη Galleria Borbonica, μια σήραγγα με ενδιαφέρουσα ιστορία- που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τον αρχικό κατασκευαστή της- αλλά αξιοποιήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ως καταφύγιο χιλιάδων Ιταλών.

Κατασκευάστηκε το 1853 με εντολή του βασιλιά Φερδινάνδου ΙΙ του Bourbon, που βασίλεψε στη Σικελία και τη Νάπολη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με πολλές εξεγέρσεις. Ο αρχιτέκτονας στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός της ήταν ο Errico Alvino. Σκοπός της ήταν να αποτελέσει διαδρομή διαφυγής για τη βασιλική οικογένεια σε περίπτωση ανάγκης και συνδέθηκε με το υδραγωγείο. Ο βασιλιάς πέθανε πριν την ολοκλήρωσή της και η σήραγγα παρέμενε αναξιοποίητη και ξεχασμένη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι υπόγειοι διάδρομοι και οι γειτονικές δεξαμενές στέγασαν περίπου 10.000 Ναπολιτάνους. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά αντικείμενα των ατόμων που κατέφυγαν εκεί, για να γλιτώσουν από αεροπορικές επιδρομές: μάσκες αερίου, παιχνίδια, βούρτσες μαλλιών κ.α.

Επίσης βλέπει ό,τι έχει απομείνει από τις τουαλέτες και τα κρεβάτια τους. Μετά τον πόλεμο η σήραγγα έγινε χώρος αποθήκευσης ανεπιθύμητων αντικειμένων, αυτοκινήτων και μηχανών που είχαν κατασχεθεί. Το 2010  έγιναν οι απαραίτητες εργασίες κι ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να είναι επισκέψιμος.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, πριν επισκεφτείτε τη σήραγγα, είναι ότι είναι ανοιχτή Παρασκευή, Σάββατο, και Κυριακή. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών κι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών. Υπάρχουν διάφορα είδη ξενάγησης κι ο χώρος διατίθεται για δεξιώσεις και παιδικά πάρτι.
———————————
Πηγή φωτογραφιών: www.galleriaborbonica.com/en/home/home
Πηγή άρθρου: http://www.sinapantima.gr/?p=9664

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.