Γιώργος Κριμιζάκης: Ένας ευαίσθητος μελωδός

 

 

“Αγαπιόμασταν, Χριστέ μου, αγαπιόμασταν,
τα ματόκλαδά μας λιώναν σαν κοιτιόμασταν.
Στ’ ακροδάχτυλα αγγιζόμαστε και τρέμαμε
και χαμήλωναν κοντά μας κι οι ουρανοί.
Και ποθούσα και ποθούσες να πεθαίναμε
τόσο νέοι, τόσο ωραίοι, τόσο αγνοί”.

 

Τους υπέροχους αυτούς στίχους της Σώτιας Τσώτου “έντυσε” μουσικά το 1971 ο Γιώργος Κριμιζάκης κι ερμήνευσε η Ρένα Κουμιώτη. Αυτή ήταν μία από τις διαχρονικές κι ανεπανάληπτες επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη, που είχε πριν λίγες ημέρες τα γενέθλιά του.

 

Γεννήθηκε στο χωριό Αβδού, 36 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Τις πιο ωραίες μνήμες του τις έχει συνδέσει με την Κρήτη. Ο πατέρας του είχε βιοτεχνία παπουτσιών και ο μικρός Γιώργος που αγαπούσε τις τέχνες και τη ζωγραφική, σχεδίαζε παπούτσια και βοηθούσε με αυτόν τον τρόπο την οικογενειακή του επιχείρηση. Η μικρή του αδερφή έκανε μαθήματα πιάνου κι εκείνος γοητευόταν από τις μελωδίες που άκουγε. Το ταλέντο του το αντιλήφθηκε πρώτη η δασκάλα πιάνου της αδερφής του, όταν μια μέρα τον άκουσε τυχαία να παίζει δικές του μελωδίες. Αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής πορείας που μετρά πλέον πάνω από 50 χρόνια.

Συνθέσεις του ερ­μή­νευ­σαν τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως οι:  Τόλης Βοκό­που­λος, Μιχάλης Βιο­λά­ρης, Κώ­στας Βε­νε­τσά­νος, Γιάν­νης Που­λό­που­λος, Ρέ­να Κουμιώ­τη, Καίτη Χωματά, Μαίρη Λίντα, Φίλιππος Νικολάου, Μαρινέλλα, Νίκος Νομικός, Λευτέρης Πανταζής. Το 1975 κυ­κλο­φό­ρη­σε το άλμπουμ

“Η Α­γω­γή του Πο­λί­του”, μια  προ­σπά­θεια χιου­μο­ρι­στι­κής τρα­γουδο­ποι­ί­ας σε στίχους του Γιάν­νη Κα­κου­ίδη, με τους: Γιώργο Μα­ρί­νο, Μιχάλη Βιο­λά­ρη, Μιράντα Κου­νε­λά­κη. Το δί­δυ­μο Κριμιζά­κης – Κα­κου­λί­δης υπέ­γρα­ψε και τις δι­σκο­γρα­φι­κές δου­λειές του Χάρρυ Κλυνν στα τέ­λη του ‘70. Ο Γιώργος Κριμιζακης έγραψε επίσης μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια που μας έχει χαρίσει είναι:  “Δροσοσταλιά μου”, “Η αγάπη σου”, “Κι όμως αγαπιόμαστε”, “Έτσι είμαστε”, “Σ’ έχω ανάγκη απόψε πολύ”, “Τι Λωζάνη τι Κοζάνη”, “Σ’ αγαπώ μα είναι αργά”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.