Το πιο γιορτινό φαγητό μπορεί να γίνει τέλειο με την παρακάτω συνταγή.

Υλικά:

Για τη γαλοπούλα:
1 γαλόπουλα ή κόκκορα 3 κιλά περίπου
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζάνια κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι γλυκό κρασί
300 γρ. βερίκοκα ξέρα
200 γρ. δαμασκηνά ξέρα
200 γρ. σύκα ξερά
300 γρ. σταφίδες μαύρες
300 γρ. κάστανα καθαρισμένα
10 φέτες μπέικον
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 ένεση με χοντρή βελόνα

 

Για τη γέμιση:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. συκωτάκια ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια κομμένες φέτες
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο κατά προτίμηση
1 φλιτζάνι ζωμό κοτάς
50 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση:
1. Παίρνουμε τη γαλόπουλα και την πλένουμε καλά.
2. Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει από την προηγουμένη μέρα κονιάκ, κρασί, πορτοκάλι, βερίκοκα
κομμένα στα δυο, δαμασκηνά επίσης σύκα και σταφίδες.
3. Παίρνουμε τη γαλόπουλα την πλένουμε κάλα και της κάνουμε ενέσεις στο στήθος κυρίως με το κρασί από τα μαριναρισμένα φρούτα.
4. Μετά την αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε λάδι και βούτυρο παντού.
5. Σηκώνουμε την πέτσα από το στήθος και στρώνουμε φέτες μπέικον. Tο ίδιο κάνουμε και από πάνω από το στήθος. Γεμίζουμε το στήθος με τα κάστανα.
6. Σκεπάζουμε τη γαλόπουλα με χαρτί βρεγμένο ψησίματος και ψήνουμε τη γαλόπουλα για τρεις ώρες περίπου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
7. Τα φρούτα τα κρατάμε για τη γέμιση.
8. Παίρνουμε κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
9. Mετά, ρίχνουμε τα συκωτάκια και τον κιμά μέχρι να πάρουν ροδοψημένο χρώμα.
10. Σβήνουμε με το κρασί και ό,τι περίσσεψε από το άλλο κοκτέιλ και ρίχνουμε και το ρύζι, τον ζωμό, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να βράσει φυσικά.
11. Σερβίρουμε αυτή τη νοστιμιά με τη γαλόπουλα και ένα κόκκινο κρασί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.