hum
Πηγή

Φανταστείτε μία πόλη, που μπορείτε να τη γυρίσετε μέσα σε δέκα λεπτά με τα πόδια, μια πόλη με περίπου 25 κατοίκους… Η πόλη Hum είναι επίσημα η μικρότερη στον κόσμο και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κροατίας σε 349 μέτρα υψόμετρο.

Έχει δύο μόνο δρόμους, ένα εστιατόριο – όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί την κρύα σούπα με κόκκινο κρασί – ένα καμπαναριό με το ρολόι που χτίστηκε το 1552 και μία εκκλησία.

Πηγή

Η ενοριακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την κλασική πρόσοψή της, χτίστηκε το 1802 στο σημείο όπου παλιότερα υπήρχε μια άλλη εκκλησία, η οποία είχε κτιστεί από τον τοπικό δάσκαλο Juraj Gržinić. Στο εσωτερικό της διατηρούνται μέχρι σήμερα τοιχογραφίες, που αποτελούν το παλαιότερο δείγμα κροατικής γλαγολιτικής λογοτεχνικής κουλτούρας του Μεσαίωνα. (Γλαγολιτικό αλφάβητο είναι το αρχαιότερο γνωστό Σλαβικό αλφάβητο).

Πηγή

Η πόλη είναι γνωστή για τα αλκοολούχα της ποτά. Μια φορά τον χρόνο μάλιστα, τον Οκτώβριο, γίνεται μία εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν διάφορα είδη κονιάκ.

Το μικρό μέγεθός της, όμως, δεν είναι το μόνο περίεργο σε αυτή την πόλη. Η διαδικασία επιλογής του δημάρχου της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου γίνονται κάθε χρόνο. Δικαίωμα ψήφου κι εκλογής έχουν μόνο οι άνδρες. Οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν ξυλάκια, πάνω στα οποία χαράσσουν τον αγαπημένο τους υποψήφιο. Ο αποκλεισμός τους δεν δείχνει να απασχολεί τις ντόπιες γυναίκες, καθώς σε μια τόσο μικρή πόλη η θέση αυτή δεν είναι και τόσο σημαντική.

Πηγή

Στα δυτικά υπάρχουν τα παλιά τείχη της μεσαιωνικής πόλης.

Πηγή

Όσοι την έχουν επισκεφτεί μιλούν για το υπέροχο κόκκινο ηλιοβασίλεμα, που συμπληρώνει αυτή τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.