ΥΛΙΚΑ
(για το κέικ)
300
γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 ml γάλα
130 γραμ φυτική μαργαρίνη
200 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική
50 γραμ κακάο
½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι

(για την κρέμα)
500 ml γάλα με κακάο
120 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι σκόνη κρέμα σοκολάτα
1 αυγό
4 βανίλιες
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


(για την κρέμα)
Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα με κακάο, (κρατάμε περίπου ένα φλυτζάνι του τσαγιού εκτός), στο οποίο του ρίχνουμε να του κάνει παρέα και το ξύσμα από το πορτοκάλι μας. Όσο θα περιμένουμε να ζεσταθεί δεν καθόμαστε φυσικ
α. Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, τη σκόνη κρέμα σοκολάτας, το αυγό, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το γάλα που κρατήσαμε και τα ανακατεύουμε. Μόλις μπερδευτούν καλά, τα αδειάζουμε στο κατσαρολάκι που τα περιμένει το πλέον ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις αυτό συμβεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε μπολ σκεπάζοντάς την με διάφανη μεμβράνη, η οποία καλό θα είναι να ακουμπάει καλά στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα όσο θα κρυώνει στο ψυγείο που θα τη βάλουμε. Θα πρέπει να έχουμε παρασκευάσει την κρέμα αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του μίγματος για το κέικ, ώστε να προλάβει να κρυώσει καλά.


(για το κέικ)
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι που δεν έχει ανάγκη κανέναν για να
φουσκώσει, το κάνει από μόνο του, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Έχουμε λιώσει το βούτυρο που το προσθέτουμε και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα (με το αλεύρι και τα άλλα παιδιά) του μπολ με το γάλα χτυπώντας πιο ελαφρά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί (28 ή 30 Χ 24εκατ) ή φόρμα και αδειάζουμε το μίγμα του κέικ. Στη συνέχεια με ένα μεγάλο κουτάλι μοιράζουμε γρήγορα γρήγορα την κρέμα σοκολάτα κουταλιά κουταλιά σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του μίγματος του κέικ αφήνοντας κάποια κενά. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει γρήγορα για να μην προλάβει να κάτσει η κρέμα (ως πιο βαριά) στο κάτω μέρος του σκεύους, όπου θα ψηθεί το κέικ. Θα κρατήσουμε και λίγη ποσότητα κρέμας (μια-δυο κουταλιές της σούπας είναι αρκετή) την οποία θα χρησιμοποιήσουμε μετά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις και στους 160-170ο για περίπου 40 – 45 λεπτά της ώρας. Το περίπου αφορά στους διαφορετικούς φούρνους και τη δυναμική τους, οπότε η ώρα ποικίλει ανάλογα από φούρνο σε φούρνο. Το μάτι ως συνήθως αλλά και το γνωστό κόλπο με το καλαμάκι (για σουβλάκια) το οποίο θα βυθιστεί σε σημείο που υπάρχει μίγμα από το κέικ θα μας πει αν είναι έτοιμο το κέικ μας και καλά ψημένο.
Αφού βγάλουμε το κέικ από το
ν φούρνο θα το αφήσουμε λίγο να κρυώσει (όχι πολύ όμως γιατί αν το αφήσουμε πολλή ώρα και κρυώσει καλά θα μας κάνει νάζια και δεν θα αφήνει εύκολα το ταψί ή τη φόρμα) και το τουμπάρουμε στην πιατέλα ή όπου αλλού θα το έχουμε για να το σερβίρουμε. Την κρέμα που κρατήσαμε, θα την απλώσουμε απαλά πάνω του δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα. Θα μπορούσαμε να το βαρύνουμε βέβαια κάνοντας το ίδιο με λιωμένη κουβερτούρα για παράδειγμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να φορτωθούμε με έξτρα θερμίδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αντί για κρέμα σοκολάτας να παρασκευάζαμε κρέμα βανίλιας, η οποία θα έδινε και άλλο γευστικό αλλά κυρίως και άλλο οπτικό αποτέλεσμα κατά το σερβίρισμα.
Αν θέλετε να πειραματιστείτε θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τη φυτική μαργαρίνη με βούτυρο καρύδας και το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι με μια κουταλιά καφέ με γεύση καραμέλας ή ακόμα και με μια κουταλιά τριμμένη καρύδα.
Το κέικ επειδή σοκολατοπιτοφέρνει μπορείτε να το συνοδεύσετε όσο είναι ακόμα ζεστό με μία μπάλα παγωτό της αρεσκείας σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.