ΥΛΙΚΑ
5ΟΟ γραμ αλεύρι
360 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γραμ βούτυρο
1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
4 αυγά
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 λάιμ
2 βανίλιες
½ κουτ της σούπας αλάτι
1 κουτ του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 μαρμελάδα (φράουλα ή φρούτα του δάσους)
Λίγο αλεύρι και λίγο βούτυρο (για το ταψί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια καλά (μαρέγκα). Την κρατάμε σε ένα μπολ να παρακολουθεί τις υπόλοιπες μίξεις, μέχρι να έρθει και η δική της σειρά να μπει στον χορό.
Έχουμε το βούτυρο αρκετή ώρα εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ με τη ζάχαρη και δεν σταματάμε μέχρι να ενωθούν όμορφα και να γίνουν ένα αφράτο μίγμα σαν σαντιγί. Εκεί θα ρίξουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα, ύστερα την κρέμα γάλακτος (ή το γιούρτι … περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ως γνωστόν) και τέλος τους χυμούς και τα ξύσματα από λεμόνια και λάιμ.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τις σκόνες (αλάτι, βανίλιες και μπέικιν πάουντερ) και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας παράλληλα, το μίγμα με το αλεύρι και τη μαρέγκα μέχρι να τελειώσουν.
Βουτυρώνουμε και στη συνέχεια αλευρώνουμε ένα ταψί στο οποίο ρίχνουμε το έτοιμο μίγμα. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στον αέρα και στους 170ο για μία ώρα περίπου. Το γνωστό κολπάκι με το μαχαίρι θα μας πει καλύτερα κι από το μάτι αν το κέικ μας είναι έτοιμο.
Τέλος περάστε μια ελαφριά στρώση μαρμελάδα στην επιφάνεια του κέικ για επιπλέον άρωμα κι άλλη γεύση.
Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νίκη Μερκούρη
Κείμενο: Μάνος Πατεράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.