Το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού σας προσκαλεί στην πρώτη πανελλήνια προβολή της τσεχικής ταινίας του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 13.00 στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Πρόκειται για μια ταινία που μιλά για τη φιλία, το θάρρος και τον πατριωτισμό. Mε ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη που φθάνει, στα τέλη της δεκαετίας του 40′, στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι.

 

Ο Αρχιμήδης, μαζί με τους αντάρτες συντρόφους του, πηγαίνουν στην Τσεχοσλοβακία με το πρώτο

κύμα των Ελλήνων μεταναστών. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του ενήλικου πλέον ανιψιού του Αρχιμήδη, ο οποίος θυμάται το πώς η φυγή από την Ελλάδα στην Τσεχοσλοβακία άλλαξε τη ζωή του θείου του. Ο Αρχιμήδης βρίσκει αμέσως μετά την άφιξή του μεγάλη στήριξη από τον γείτονά του, που με την ψυχρή στάση του προς τους Μπολσεβίκους αρχικά δεν τον καταλαβαίνει, αλλά ύστερα θα τον αγαπήσει και τελικά είναι ο μόνος που θα τον βοηθήσει. Η κοινή προσπάθειά τους για να εγκατασταθεί ο Αρχιμήδης στην Τσεχοσλοβακία, αλλά και μετέπειτα η προσπάθεια να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί χαριτωμένες, συγκινητικές και κωμικές καταστάσεις αποδεικνύοντας ότι όταν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει σημασία το πού γεννήθηκε ή έζησε και το τι γλώσσα μιλάει. Η ταινία βασίστηκε σε αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Γιώργου Αγαθονικιάδη.

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει η συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γ. Αγαθονικιάδη και η βράβευσή του από τον Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας για την πολυετή συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνο-τσεχικών σχέσεων.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.