Σερφάροντας στο διαδίκτυο, είδα ένα βίντεο σχετικό με το project μιας νεαρής φωτογράφου, το «Behind the scars». Η ιδέα της 24χρονης Sophie Mayanne είναι  να φωτογραφίζει το… σημαδεμένο σώμα κάποιων ανθρώπων. Κάθε σημάδι ένα συναίσθημα, κάθε συναίσθημα μια εμπειρία. Και η εμπειρία αυτή παρουσιάζεται μπροστά μας από το μαγικό κλικ της γυναίκας αυτής, που αντιμετωπίζει τις ουλές όχι ως ατέλεια, αλλά ως κομμάτι της προσωπικής ιστορίας του καθένα. Οι άνθρωποι αυτοί πάλεψαν με τις φλόγες, με τον καρκίνο, με διάφορες παθήσεις, με βίαιους συντρόφους και βγήκαν νικητές.  Και μας στέλνουν τα πιο «ηχηρά» μηνύματα, μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες.   Και η ίδια στέλνει τα δικά της μηνύματα, μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε για την ιστοσελίδα «το Συναπάντημα». Είναι υπέροχο το πόσα πολλά πράγματα μπορούν να μας διδάξουν οι νεότερες γενιές! Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να ακούσουμε…

H Sophie Mayanne (Πηγή φωτογραφίας: www.vacantmag.com)

Συναπάντημα: Τι είναι αυτό που κάνει τις φωτογραφίες σου ξεχωριστές;

Sophie Mayanne: Είναι δύσκολο να πω ότι οι φωτογραφίες μου είναι μοναδικές, καθώς στην εποχή μας ο καθένας μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία και να υποστηρίξει ότι είναι διαφορετική ή μοναδική. Οι φωτογραφίες μου στοχεύουν περισσότερο στο να «αιχμαλωτίσουν» το πρόσωπο, τη στιγμή, το συναίσθημα κι αυτό είναι το μοναδικό σε κάθε ενήλικα, που φωτογραφίζεται.

Συναπάντημα: Είσαι πολύ νέα, αλλά κατάφερες να προσελκύσεις το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτό σε κάνει χαρούμενη, σε αγχώνει ή και τα δύο;

Sophie Mayanne: Το θεωρώ καταπληκτικό- αλλά στην πραγματικότητα είμαι πολύ νέα (και στον τρόπο ζωής), μένω με τους γονείς μου και ζω τη ζωή μου- οπότε δεν νομίζω ότι επηρεάζομαι με αυτή την έννοια.

Συναπάντημα: Έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Πώς αποφασίζεις τι είναι καλύτερο σε κάθε κλικ;

Sophie Mayanne: Ω, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω- μπορεί να ακούγεται κλισέ-  αλλά απλώς δεν ξέρεις. Είναι κάτι σαν διαίσθηση. Μερικές φορές τραβάς μια φωτογραφία και σκέφτεσαι «θα ήταν υπέροχη ασπρόμαυρη». Νομίζω ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να είναι διερευνητική μερικές φορές και το χρώμα μπορεί να αποσπά την προσοχή. Έχω μάθει να αγαπώ και να εκτιμώ το χρώμα περισσότερο, όμως.

Συναπάντημα: Ο φωτογράφος είναι σαν σκηνοθέτης, γιατί κάθε φωτογραφία έχει μια ιστορία να αφηγηθεί, ένα μήνυμα να περάσει στο κοινό. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περνάνε οι φωτογράφοι στις νέες γενιές;

Sophie Mayanne: Η ειλικρίνεια και η δημιουργικότητα.

Συναπάντημα: To «Πίσω από τις ουλές», ( “Behind the scars”), είναι ένα υπέροχο project το οποίο δείχνει ότι οι ουλές δεν είναι ατέλειες, αλλά κομμάτι της ιστορίας ενός ανθρώπου. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα σου; Πόσους ανθρώπους έχεις φωτογραφίσει;

Sophie Mayanne: Αρχικά διερεύνησα την ιδέα σαν editorial κι έχει εξελιχθεί από τότε και συνεχίζει να εξελίσσεται. Έχω φωτογραφίσει  200 ανθρώπους  μέχρι τώρα, αλλά καθώς είναι ένα τόσο ευρύ και συναρπαστικό θέμα, νιώθω ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Συναπάντημα: Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία;

Sophie Mayanne: Είναι δύσκολο να καταδείξεις μία συγκεκριμένη ιστορία (ως πιο συγκινητική) σε σχέση με κάποια άλλη, γιατί η καθεμιά έχει προσωπικό αντίκτυπο.

Συναπάντημα: Σε έκανε κάποια από αυτές να κλάψεις;

Sophie Mayanne: Όλες οι ιστορίες προκαλούν κάποιο είδος συναισθήματος- είτε δάκρυα, ευτυχία, χαρά, περηφάνια είτε κάτι άλλο.

Συναπάντημα: Τι βλέπεις στα μάτια των άλλων;

Sophie Mayanne: Υπάρχει ένα ρητό, έτσι δεν είναι; Ότι τα μάτια είναι ο δρόμος προς την ψυχήΟι άνθρωποι κρατούν πολλά συναισθήματα στα μάτια τους.

Συναπάντημα: Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη δουλειά σου;

Sophie Mayanne: Ειλικρινά, το οικονομικό ζήτημα είναι το δύσκολο. Ο φωτογράφος δεν πληρώνεται για το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίζεις να παλεύεις με αυτό και να συνεχίζεις να δημιουργείς, όταν εξαρτάσαι από τα χρήματα για να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, να πας σε δουλειές κτλ.

Συναπάντημα: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Sophie Mayanne: Θα πάω στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, κάτι άλλο πέρα από αυτό δεν έχω. Δοκιμάζω λίγο αυτό το νέο project και κάνω λιγότερα σχέδια.

Πηγή φωτογραφιών: ιστοσελίδα της Sophie Mayanne

Πηγή άρθρου: http://www.sinapantima.gr/?p=9506

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μάρα Χαρμαντά
Η Μάρα Χαρμαντά από το 2002 που αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα με σχεδόν διαρκή παρουσία στην τηλεόραση. Ειδικεύτηκε ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και παρακολούθησε σεμινάρια ορθού λόγου, ορθοφωνίας και μορφοφωνολογίας, social media και internet marketing. Αρχικά ως ρεπόρτερ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη καλεσμένων και παρουσιάστρια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υψηλής τηλεθέασης, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες δημοσιογράφους σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (Μega, Αlter, ΕΡΤ3, Εxtra3, Ε TV) και σε πολλά περιφερειακά κανάλια. Με ξένους δημοσιογράφους και παραγωγούς συνεργάστηκε στο πλαίσιο μετάδοσης και τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, παρουσίασης και δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Επίσης, υπήρξε ανταποκρίτρια ξένων και ομογενειακών μέσων και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δ.Σ. εταιρίας με έδρα το Μόναχο. Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.