ΥΛΙΚΑ:
100 γραμ κινόα
100 γραμ φαγόπυρο
2 μελιτζάνες ψητές
3 πιπεριές ψητές Φλωρίνης
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ψιλοκομμένες σε κύβους
1 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λιναρόσπορο
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε το φαγόπυρο και το κινόα ξεχωριστά, όπως το ρύζι ένα προς δύο (δηλ ένα φλιτζάνι  κινόα ή φαγόπυρο δύο νερό). Ψήνουμε στον φούρνο τις πιπεριές και τις μελιτζάνες ολόκληρες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες σε κύβους και τον δυόσμο.
Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε πρώτα φαγόπυρο, κινόα, κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ντομάτες, δυόσμο και μελιτζάνα κομμένη σε μικρά κομμάτια, αφού την ξεφλουδίσουμε και ρίξουμε φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε ελαιόλαδο, λεμόνι χυμό και ξύσμα κι αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα απαλή. Τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και σερβίρουμε σε μαρουλόφυλλα με πιπεριά τριανταφυλλάκι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λιναρόσπορο.

ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ:
3 λίτρα φρέσκο γάλα παστεριωμένο με 3.5% λιπαρά
6 κουταλιές μηλόξυδο
αλάτι Ιμαλαΐων  
1 κουταλιά καπνιστό πιπέρι
τουλπάνι
σίτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα κι ανακατεύω με σύρμα μέχρι να το φτάσω σε σημείο βρασμού, ανακατεύω καλά για να μην κολλήσει.
Μόλις βράσει, ρίχνω το ξύδι κι ανακατεύω να κόψει το γάλα και να διαχωριστεί σε τυρόγαλο και πηχτό γάλα, τότε σουρώνω στη σίτα που έχω ντύσει με τουλπανάκι. Ανακατεύω και μόλις μαζευτεί πηχτό μείγμα σαν γιαούρτι, αλατίζω συνεχίζοντας το ανακάτεμα και ρίχνω και το καπνιστό πιπέρι. Κλείνω το τουλπάνι και βάζω ένα βαρύ αντικείμενο από πάνω. Βάζω στο ψυγείο κι αφήνω όλη τη νύχτα. Την επομένη  το αναποδογυρίζω σε πιάτο και το σερβίρω με κριτσίνια ολικής.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.