ΥΛΙΚΑ:
ΠΡΟΖΥΜΗ:
1 1/2 φλυτζάνι γάλα πλήρες
2 φακελάκια σκόνη μαγιά ή 80 γραμ φρέσκια
1 κουταλιά ζάχαρη
1 φλυτζάνι αλεύρι
ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ:
250 γραμ βούτυρο φρέσκο
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό
6 αυγά
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά μαστίχα
1 1/2  κουταλιά μαχλέπι
1 1/2  κουταλιά κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 κρόκους για το άλειμμα με λίγο γάλα και σκόνη βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά τα έχουμε ζεστά και τα σκεύη το ίδιο.
 Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να δέχεται το δάχτυλο, χωρίς να καιγόμαστε, διαλύουμε τη μαγιά, μετά τη  ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουνε το αλεύρι, σκεπάζουμε τον χυλό με μεμβράνη και στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα. Παίρνουμε λεκάνη ζεστή και ρίχνουμε το προζύμι, ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, ζεσταίνουμε το μέλι και το προσθέτουμε στα αυγά όλα τα μυρωδικά και τέλος αλεύρι λίγο λίγο μαζί με το ζεστό βούτυρο. Αναδιπλώνουμε τη ζύμη τραβώντας κι όχι ζυμώνοντας, σκεπάζουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος τρεις ώρες μέχρι να φουσκώσει. Μετά πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε πλεξούδες. Βάζουμε τα τσουρέκια στον φούρνο μέχρι να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, αλείφουμε με κρόκο και λίγο γάλα αρωματισμένο με βανίλια σκόνη και ψήνουμε στον φούρνο στους 160β για μια ώρα περίπου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Νίκη Μερκούρη
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Σπούδασε αισθητική κι επηρεασμένη από την αγάπη της για την ομορφιά ασχολήθηκε με τη μαγειρική και γενικότερα με την υγιεινή διατροφή. Ξεχώρισε στην παραδοσιακή κουζίνα και μέσα από διάφορες παλιές συνταγές και δικές της εμπνεύσεις «πάντρεψε» τα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές εύκολες, πρωτότυπες κι απλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει ως καλεσμένη τη Ρούλα Κορομηλά. Στη συνέχεια της προτάθηκε να παρουσιάζει τη μαγειρική κι έγινε συνεργάτης της στην εκπομπή «Καλώς τους» στο κανάλι ALPHA για δύο χρονιές. Η συνέχεια της καριέρας της περιλαμβάνει συνεργασία με τον «Όμορφο Κόσμο» στο MEGA, την ψυχαγωγική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Ράνιας Θρασκιά. Την επομένη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δια Χειρός Νίκης» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Tο συγκεκριμένο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2005 και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή παίρνοντας το βραβείο GOURMAND, δηλαδή βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου στις άπλες κι εύκολες συνταγές. Η επιτυχία συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τη βασική παρουσίαση της εκπομπής «Τι Θα Φάμε Σήμερα», που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεοπτική συχνότητα του Star. Επίσης, συμμετείχε στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 «Καλομελέτα και έρχεται», παρουσιάζοντας τη στήλη της μαγειρικής στο πλάι της Σοφίας Αλιμπέρτη. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν καθημερινά στην απογευματινή εκπομπή «Δέστε τους» όπου παρουσίαζε αποκλειστικά απλοποιημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής και με την ιδιότητα της αισθητικού μοιραζόταν έξυπνες ιδέες για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά της κουζίνας. Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη και ο Γιώργος Τσαλίκης. Τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν βρέθηκε στο πρωινό του ΑΝΤ1 TV στην εκπομπή ELLATE που παρουσίαζε η Ράνια Θρασκιά. Η πρώτη σεζόν είχε ως στόχο να προβάλλει συνταγές έξυπνες και οικονομικές με λίγα υλικά. Τη δεύτερη σεζόν με παρουσίαζε καλοκαιρινές παραδοσιακές συνταγές στο πλευρό της Νάντιας Μπουλέ και του Θανάση Πάτρα.